EPILEPSIE

Nu kan het beter

Ketogeen dieet

Ketogeen dieet – in verbeterde vorm - terug van weg geweest!

Ketogeen dieet wordt gekenmerkt door een voeding die rijk is aan vetten en arm aan koolhydraten en eiwitten. Het dieet is bedoeld om epileptische aanvallen te verminderen of te voorkomen. Het dieet heeft het meest positieve effect te hebben bij jonge kinderen (tussen de 1 en 12 jaar).

In de zestiger jaren was dit dieet naast het toen nog beperkte aantal medicijnen al vrij snel voorgeschreven. Wordt het nu voornamelijk bij jonge kinderen gebruikt, indertijd werd het met name gebruikt om absences (korte afwezigheden) te behandelen.
Het dieet vraagt nogal wat van zowel degene die het moet bereiden als van degene die het gebruikt. Lekker is anders. Het is een totaal andere manier van eten, het is niet wat men tegenwoordig echt gezond eten noemt. Je moet je bord altijd leeg eten en je kunt niet met de pot mee eten. En je kunt nooit zomaar eens bij iemand blijven eten of in een restaurant gaan eten. Aanvallen, pillen en een dieet: natuurlijk ben je dan anders dan anderen.

Sinds een aantal jaren wordt het dieet weer toegepast bij voornamelijk jonge kinderen waarbij de aanvallen niet te onderdrukken zijn door medicijnen. Tegenwoordig is het wel zo dat het meestal wordt voorgeschreven binnen de gespecialiseerde epilepsiezorg of academische ziekenhuizen en onder begeleiding van een diëtiste. Er is betere voorlichting en er wordt duidelijk aangegeven wat mogelijke bijwerkingen kunnen zijn. (verwijzen naar folder).

Men begint een opname van 3-4 weken. Tijdens de instelperiode wordt de hoeveelheid M.C.T. (een vetemulsie) stap voor stap verhoogd. De diëtiste begeleidt de ouders of verzorgers gedurende deze periode intensief. Ook tijdens de periode waarin het dieet wordt gebruikt, vindt goede begeleiding plaats, bijv. voor alternatieven in het dieet. Na 2-3 maanden is meestal duidelijk of het dieet de aanvallen positief beïnvloedt. Het dieet wordt in de meeste gevallen niet langer dan 2 jaar gebruikt en wordt daarna zeer geleidelijk afgebouwd.

Het kost dus nog steeds veel inspanning en motivatie maar het is in ieder geval meer 'zorg op maat' dan in de zestiger jaren. Toen werd het ook in algemene ziekenhuizen toegepast en van een diëtiste had men – in ieder geval voor dit dieet – nog nooit gehoord. Maar in 2004 kan het toch niet zo zijn dat iemand met het ketogeen dieet naast iemand komt te liggen die moet afvallen en daarom een caloriebeperkt dieet moet volgen.

Link
Als medicijnen falen: het ketogeen dieet. Door: O. van Nieuwenhuizen, Afdeling Kinderneurologie, Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht