Editie 10: 15 mei 2003

Epilepsie of niet?

Door: Joke Adema

Ik kreeg mijn eerste grote aanval op mijn achttiende in een discotheek. Later kreeg ik ook thuis aanvallen. Toen ben ik naar de neuroloog gegaan. Die kon niets vinden en dacht dat het psychisch was. Ik ging naar de psychiater, maar ook dat hielp niet.
Na 1 jaar kwam ik via een kennis bij een polikliniek voor epilepsie terecht. Na onderzoek kreeg ik medicijnen voorgeschreven, en mijn aanvallen werden minder, maar gingen niet helemaal weg.

Ik kreeg de griep en vergat mijn medicijnen en kreeg daardoor zware aanvallen. Hierdoor werd ik opgenomen op psychiatrie want de afdeling  neurologie was vol. De psychiater zei: “Dit is geen epilepsie maar aanstellerij”. Dus ik moest stoppen met de medicijnen, waardoor ik weer aanvallen kreeg.

Ik besloot naar een andere neuroloog te gaan. Deze heeft me medicijnen tegen epilepsie voorgeschreven. De aanvallen namen gelukkig weer af, maar bleven niet helemaal weg. Het ging een poosje redelijk goed tot mijn neurologe met pensioen ging. Ik kreeg een andere neuroloog. Deze zei dat ik maar naar een Epilepsiecentrum moest gaan, omdat hij niets aantoonbaars kon vinden.

De neuroloog in het Epilepsiecentrum, zei dat het spanningsaanvallen waren en dat ik geen medicijnen moest hebben, maar een speciaal programma moest volgen. Zijn advies heb ik opgevolgd. Na dit speciale programma gevolgd te hebben kwam ik thuis. Het resultaat was dat ik nog steeds meerdere aanvallen op een dag had.
In het Epilepsiecentrum raadde ze mij aan naar een psychiater te gaan. Ook dit advies volgde ik op. De psychiater twijfelde of het epilepsie was of niet en schreef me medicijnen tegen epilepsie voor.

Op een dag zat ik in het bijzijn van mijn psychiater n de kantine van de GGZ te eten en kreeg tijdens het eten een aanval. Mijn psychiater zag dit en stuurde mij direct naar een neuroloog. Deze schreef mij eindelijk de goede combinatie van medicijnen voor en sindsdien ben ik aanvalsvrij.

Zoals jullie lezen was mijn epilepsie niet duidelijk te traceren, maar uiteindelijk ben ik wel middels de juiste medicijnen van mijn aanvallen af. Ik hoop dat iedereen, waarvoor dit verhaal herkenbaar is, wat aan mijn verhaal heeft.